Warmte – Fout – Peren – Paus – Hoevinudie?

Warmte – Fout – Peren – Paus – Hoevinudie?

Warmte
Het lijkt me overdreven om deze warme augustusdagen maar meteen een hittegolf te noemen, al heb ik een grondige hekel aan puffen. De corona-beperkingen gecombineerd met hoge temperaturen bedreigen wel mijn goede humeur. Maar na enig zoeken vond ik de nodige troostpunten: veel verkoelende wind (voor al ’s morgens), wonen aan Nederlands zeekant met vaak getemperde temperatuur, royale tuin met dikwijls groetende voorbijgangers, koele keuken met goedgevulde koelkast en altijd gewillige koffiezetmachine voor binnenvallende personen. Wat nou: hittegolf?

Fout
Soms erg ik me bij het openslaan van de krant: alle aandacht voor het negatieve of het foute van allerlei mensen. Nog afgezien van alle berichten over rampen en ongevallen. Gebeurt er nog wel eens iets goeds in deze wereld? Misbruik bij turnen en andere sporten, foute ex-koning weg uit Spanje, jongeren verspreiden corona, ontploffing verwoest Beiroet … en ga zo maar door. Alleen bij het tv-journaal lijken ze soms ook nog wel eens wat vrolijks te willen brengen om de benaming treurbuis te logenstraffen. Goed nieuws is geen nieuws, heb ik een journalist wel eens horen zeggen.
Waarom niet?

Peren
Dit jaar is het een perenjaar, heb ik van een Zwaagse fruitteler gehoord. Dat schijnt samen te hangen met de wisseling van het weer in de periode dat de vruchten rijpen. Het valt me inderdaad op dat de peren in onze tuin nu al op volle pluksterkte zijn, terwijl men in de fruitwereld als dogma aanhoudt dat de pluk niet voor september mag beginnen. De appels daarentegen zijn wel overvloedig present aan de bomen maar -terwijl ze eigenlijk aan de perenpluk vooraf horen te gaan- waarschuwde een deskundige (in de krant!) dat we dit jaar in de augustusmaand het geduld moeten opbrengen om wat langer te wachten ‘op de blos’, want plukken zonder blos is zonde van de appel die dan nog niet volgroeid is. Kortom: wachten op september.

Paus
Wie had ooit gedacht dat de indertijd zo deskundige maar saaie theoloog Ratzinger de geschiedenis in zou gaan als een opvallende paus? Dat hij als een behoudsgezinde tegenhanger van de progressieve Hans Küng voor theologanten interessant zou blijven, viel misschien te verwachten, maar dat hij na de spectaculaire Joh. Paulus II paus zou worden en daarna -als eerste- met pensioen zou gaan en de coronadreiging in Italië zou overleven, dat had niemand kunnen voorspellen en dat zal voor eeuwig in de kerkgeschiedenisboeken worden geboekstaafd. Ook zijn begrafenis zal iets aparts worden, al weet men in het Vaticaan wel hoe zoiets moet in tijden van epidemie.

Hoevinudie?
John Cornwell (kerkhistoricus): De spanning in de Kerk is die tussen autoriteit en vrijheid.