De Pot – Aprilsneeuw – Troost – Groepsbijeenkomsten – Hoevinudie?

De Pot – Aprilsneeuw – Troost – Groepsbijeenkomsten – Hoevinudie?

De Pot
Vorige week ben ik weer eens in Rotterdam geweest. Want ik had nog niet het wonderbaarlijke gebouw gezien dat als depot is geconstrueerd voor de opvang de te bewaren kunststukken van museum Boymans – van Beuningen, nu het hoofdgebouw daarvan wordt gerenoveerd en verbouwd. Je hoefde niet erg origineel te zijn om -zoals Rotterdammers doen- een troetelnaam te bedenken voor het bewaargebouw: ‘De Pot’ als bijnaam. Deze bolronde aanwinst voor de stad is voornamelijk gemaakt van glanzend glas en stevig staal en heeft de vorm van een immense omgekeerde bloempot. Erbinnen zie je de wonderlijkste kunstvoorwerpen en tweederangs schilderijen. Ik kwam tot het besef dat een museum allereerst een bewaarplaats is en dan pas een tentoonstellingsgebouw. Wat een aanwinst, wat een originele bijdrage aan de stad van de toekomst.

Aprilsneeuw
Wat maken we in deze jaren toch bijzondere en historische gebeurtenissen mee! Sommige ellendig: corona, onverwacht(s)e sterfgevallen, oorlog, milieubederf, politieke criminaliteit enz., maar ook bemoedigend: medische vooruitgang, gemiddeld langere levensduur, welvaartsverbetering voor velen en mondiale bereikbaarheid voor haast iedereen (ICT) etc. En zowaar plotseling een in Nederland nog nooit vertoond verschijnsel: sneeuw op 1 april terwijl de lente al was ingetreden. Of dit een meevaller of een tegenvaller was, dat oordeel laat ik graag aan u over.

Troost en Hesse
Van jongs af aan lukt het mij om met het lezen van twee, of zelfs meer, boeken tegelijk te lezen bezig te zijn. Je moet dan wel uitkijken dat je ze niet door elkaar haalt, maar vaak kunnen ze elkaar ook bevorderen. Ik lees op het ogenblik ‘Troost’ van Michaël Ignatieff (over de bemoediging die je kunt krijgen door het lezen van sommige historische filosofen) en ‘De Kunst van het ouder worden’ van Herman Hesse. Ze vullen elkaar aan, maar vooral Hesse boeit me door zijn beschrijving van de eigen bijzondere waarde van het leven op oudere leeftijd. Ik ben niet zo’n Hesse-fan (mij soms te ‘geestelijk’) maar in dit geval geniet ik van wat hij mij doet beseffen.

Groepsbijeenkomsten
Inmiddels zijn de meeste van de groepsbijeenkomsten waar ik bij hoor, hervat na de aftocht van de corona. Ik doe er, nu mijn gezondheid zich heeft hersteld en ik geen slachtoffer ben geweest van de pandemie, weer graag aan mee. Nu het sociale contact van het kerkelijke verband en de verdieping van de geestelijke organisaties bij mij wat op de achtergrond zijn geraakt, ervaar ik de bezinning en de vriendschap in zulke groepen als weldadig. Wel merk ik dat het menselijk brein en vooral het geheugen ook moeten inleveren als ze uit de vorige eeuw stammen -en zelfs van ‘voor de oorlog’ zijn-, maar dat enige ervaring ook voordelen heeft als ‘de oude doos’ opengaat.

Hoevinudie?
Nooit geweten dat taalgevoeligheid, humor en reclame elkaar zo kunnen raken! In Andijk is een hoedenmuseum. Het heet: ‘Zet ‘m op!’