R.I.P. – Rode Kruis-week – Wk – Symbolen – Hoevinudie?

R.I.P. – Rode Kruis-week – Wk – Symbolen – Hoevinudie?

R.I.P.
Deze keer moet ik beginnen met een droevig bericht. Een van onze bewoners is overleden. Afgelopen zaterdag kregen we geen contact toen we op zijn deur klopten. Bij nadere inspectie bleek hij dood in zijn stoel te zitten: waarschijnlijk een hartaanval. Hij was bijna zeventig jaar en kwam oorspronkelijk uit Marokko. Zijn vijf kinderen -die hier in Nederland geboren zijn- waren natuurlijk erg onder de indruk. Hij leefde bij ons erg teruggetrokken en wordt nu in Marokko begraven na een islamitische rouwdienst. R.I.P.: Moge hij rusten in vrede.

Rode Kruis-week
Deze week ga ik met een andere bewoner van ons huis, Jos, weer langs de huizen hier in de buurt met de collectebus van het Rode Kruis, want het is de derde week van juni en dan wordt er elk jaar rondgegaan voor dat goede doel. De meeste mensen geven graag en het geld komt naar ons idee goed terecht. Het moet wel tussen de wedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal door gebeuren, want we willen niemand storen.

Wk in Brazilië
Over het Wk gesproken: hier in huis kun je soms een speld horen vallen en dan weer allerlei juichkreten of verzuchtingen horen als er een mooi doelpunt is gezet. Maar niemand houdt het vol om alles te volgen: een mens kan nu eenmaal niet een hele maand zonder nachtrust. Bovendien is al die aandacht -en al die al of niet deskundige prietpraat- niet steeds de moeite van het volgen waard. Ik ken mensen die tégen dit luxe kampioenschap zijn omdat ze het een kapitalistisch gedoe vinden met veel agressie en corruptie en omdat het in sommige opzichten ten koste gaat van de armen in de sloppenwijken. Daar zit wat in, maar aan de andere kant ‘speelt’ er toch ook fantastisch voetbal en beleven miljoenen mensen er veel plezier aan.

Symbolen
De laatste weken ben ik in mijn preken -in verband met de Pinkstertijd- nogal bezig met de grote variatie en wonderlijke betekenis van ‘symbolen’. Via Google alleen al stuit je daarbij op een hele serie definities van dit rijke culturele en liturgische verschijnsel. En ook in de boeken die ik er op nasla, kom ik de eigenaardigste en soms tegenstrijdigste betekenissen tegen. Een slang bv. is soms een heel positief en dan weer een heel negatief symbool: gezondheid-genezing-verjonging (esculaap – slang van Mozes) tegenover de duivel en de dood (bij Eva en in de Hades). Een Margrietbloem is gelukkig altijd positief: die staat voor ‘feestelijk en zonnig’.

Hoevinudie?
Hoe vond u die kop op de voorpagina van die Engelse krant: Was het een vogel? Was het een vliegtuig? Nee, het was super-Robin van Persie !!!